28 czerwca 2011

szarlotka orkiszowa

...

Szarlotka orkiszowa


ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej grubomielonej

1 szklanka kaszki orkiszowej drobnomielonej

1 całe jajo, 3 żółtka

¾ szklanki cukru trzcinowego, lub cukru brzozowego (ksylitol)

1 paczuszka proszku do pieczenia bezglutenowego

4 łyżki śmietanki ryżowej

1 kostka masła osełkowego lub masła ghee
szczypta mielonych goździków, kardamonu i soli

nadzienie:
4 kg kwaśnych jabłek z działki, ze znanego źródła, każdy rodzaj, antonówki, szara reneta, także papierówki

szczypta mielonego cynamonu i imbiru do posypania jabłek



Przygotowanie:


W misce przygotować wszystkie składniki, posiekać nożem na drobniutko, i zagnieść. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 2,3 godziny.


Obrać jabłka i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wyłożyć dno blaszki 1/3 ciasta i zapiec w 175 przez 10 minut. 1/3 ciasta wyłożyć boki blaszki dodać starte jabłka i posypać cynamonem oraz imbirem. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku 45 minut w 180 stopniach. Otworzyć piekarnik i wyjąć po ok. 3 godzinach, po przestudzeniu.

Smacznego.




Dokumentacja fotograficzna niebawem, albowiem zanim się zorientowałam, szarlotka zniknęła.
Miłego wieczora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...