7 maja 2011

bułeczki dla maturzystów

...

Był czas, kiedy czytywałam z dziećmi na głos książkę Josteina Gaardera "Przepowiednia Jokera", gdzie bułeczki miały magiczne znaczenie. A bułeczki domowe są nie tylko magiczne, ale i chrupiące, bardzo, bardzo pyszne! Inspiracja przypłynęła do mnie od Agnieszki, prosto z bloga Taste of Passion. Zaskoczyłam porannym zapachem i smakiem śniadania tegorocznych maturzystów: Kaję, Agnieszkę i Oskara.




Składniki na około 13- 15 bułek:

400 g mąki pszennej tortowej, typ 480 (zastosowałam w jednym wariancie pół na pół mieszankę tortowej z białą mąką orkiszową, czyli typ 700)
200 g mąki krupczatki
350-370 ml letniego mleka i wody (pół na pół)
35 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suchych 7 g)
1 łyżeczka soli (pełna)
1 łyżka cukru (płaska)
2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zmiksować za pomocą robota z uchwytami śrubowymi. Wychodzi tak samo w przypadku drożdży świeżych i suchych. Ciasto ma być elastyczne jak plastelina, zwarte, ładnie odchodzące od ścianek miski (miksowanie ok.5/7 minut). W razie potrzeby albo dosypujemy mąkę albo dolewamy letniej mieszanki wody z mlekiem.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzać do 230 stopni i wstawić na dno naczynie z gorącą wodą dla wytworzenia pary. Bułeczki formować dłońmi posmarowanymi olejem i układać na blasze z papierem do pieczenia. Jeśli mamy ochotę na bułeczki z dodatkami, to wystarczy docisnąć wyturlaną kuleczkę do ziaren sezamu lub słonecznika, albo płatków.


Przykryć i odstawić do podrośnięcia np. w porannym słońcu:) - ok.40 minut

Piec bez nawiewu na najniższej półce do zrumienienia, około 25-30 minut. Po pierwszych 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i wyjąć naczynie z wodą, albo... zastosować się do indywidualnego charakteru piekarnika.

Moje najbardziej udane wypieki stworzyłam utrzymując zalecaną temperaturę nie wyjmując naczynia z wodą przez pierwsze 20 minut pieczenia, ba, dodatkowo, co 5 minut, wlewałam na dno piekarnika 2 łyżki wody w celu mocniejszego zaparowania piekarnika, dzięki temu miały bardzo cienką, chrupiącą, delikatnie wypieczoną skórkę.

Upieczone, gorące można spryskać wodą, następnie studzić na kratce, albo zawinięte w lnianą ściereczkę na stole.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...