W dniu imienin życzę Wam wszystkiego najlepszego, marzeń do spełnienia, butelki czerwonego wina ... i no właśnie. Jako praktyczna gospodyni i psiapsiółka załączam przepis na słodkie życie.
20 dag miodu
10 dag cukru
jajko
40 dag mąki łyżeczka przyprawy do pierników
otarte skórki z cytryny i z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do płynnego miodu dodać cukier, przyprawę, jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić na dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać katarzynki i smarować z wierzchu miodem w wodą (na łyżeczkę miodu łyżka wody). Układać na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Piec w dość gorącym piekarniku i dobrze się przy tym zabawić, bo dobre ciacho jest najczęściej słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz