The Aztec Xocoatl, the Spanish Chocolatl, the English Chocolate.
Jest tak, że w kubeczku paruje herbata o zapachu delikatnie czekoladowym. Jest delikatna, z pieprzną nutką odzywającą się w kubkach smakowych po dłuższej chwili. Postanowiłam doczytać to i owo na jej temat.
Po odwrotnej stronie pudełeczka opis i skład:
makuchy kakaowe, cynamon, kasja, kardamon, imbir, korzeń cykorii, goździki, czarny pieprz. Inspiracją dla utworzenia tej mieszanki herbaty stał się Xocoatl - najwyżej ceniony napój Azteków, w skład którego wchodziło kakao, cynamon, wanilia, pieprz.
W języku Azteków zw. Nahuatl słowo xocolatl opisuje gorzką wodę (xoco" to "gorzki", "atl" to "woda"). Czytam, że smakoszami tego niedocenionego przez Kolumba i Izabelę napoju, byli także Olmekowie i Majowie. Dla nich ziarna kakao były nie tylko smaczne, ale i bardzo cenne. Za 10 sztuk można było kupić królika, a za 100 sztuk niewolnika.
Botaniczna nazwa kakao Theobroma cacao, w dosłownym tłumaczeniu, oznacza pożywienie bogów.
Czytam dalej, że dodatek chili lub anyżu pogłębia walory boskiego napoju, nadając mu niezapomniany zapach i smak. Czekoladę z chili już mam, bo dostałam pod choinkę, zaś anyżu poszukam za rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz